lauantai 3. marraskuuta 2018

MITÄ TEHDÄ VALENCIASSA TOP 10!

Nyt kun viimeisimmät postaukset ovat käsitelleet erilaisia retkiämme kotikaupunkimme ulkopuolelle, toinen toistaan ihastuttavampiin kyliin Valencian maakunnassa, niin ajattelin, että olisi jo korkea aika tehdä jälleen katsaus tänne kaupungin sisäpuolelle. Olen täällä asumisemme aikana koonnut listoja erilaisista nähtävyyksistä ja top kympeistä missä vierailla Valencian matkan aikana. Nyt viiden kuukauden oleilun jälkeen ajattelin vihdoin pureutua nähtävyyksien sijaan niihin asioihin, mitä ehdottomasti kannattaa tehdä ja kokea matkan aikana tässä upeassa kaupungissa. Top Kymppi -listan muodossa tietenkin! 

1. Paella
c) oma kuva

Tiesitkö, että Espanjan kuuluisa riisiruokaherkku  Paella on lähtöisin Valenciasta? No, nyt tiedät, ja tarkemmin ottaen Albuferasta. Valencian matkailijan ehdoton must on kokeilla tätä herkullista ruokaa nimenomaan täällä, missään muualla ei yhtä autenttista kokemusta voi saada. Paellaa on saatavilla monessa eri muodossa, joista suosituimmat ovat Paella Marisco (merenelävillä) sekä tietenkin Paella Valenciana (Valencian tyyliin, sis. kanaa ja jänistä). 

Valencia on täynnä turisteille suunnattuja ravintoloita, jotka myyvät ylihintaan kohtalaisen surkeaa Paellaa tietämättömille. Tästä syystä suosittelen ottamaan etukäteen selvää ravintoloista. Tässä esimerkkinä kolme hyvää vinkkiä, missä maistaa hyvää Paellaa: 

1. Casa Carmela (Albufera Natural Park, Valencia)
2. La Riua (Calle Mar, Valencia)
3. La Pepica (Playa de la Malvarrosa, Valencia)


2. Agua de Valencia
c) oma kuva

Sangrian tavoin saatavilla kannuittain sekä laseittain. Herkullista, paikallista, kesäistä! Tämä on ehta autenttinen Valencialainen makuelämys, joka sisältää runsaasti alkoholia ja on erittäin petollinen herkku, sillä alkoholia ei juurikaan silti tässä maista. Maku nimittäin peittyy appelsiinin maun alle. Juoma valmistetaan vodkasta, ginistä, cavasta (espanjalainen kuohuviini) sekä tuorepuristetusta appelsiinimehusta. Valenciassa on tarjolla runsaasti myös mahdollisuuksia osallistua pienille kursseille, missä juomaa saa itse valmistaa ja tietenkin myös nauttia. Ehdoton suosikkini tästä juomasta kiinnostuneille on kahvilaravintola El Cafetin vanhan kaupungin alueella.


3. Pyöräily/Pyörän vuokraus
c) pixabay

Valencia on erittäin pyöräily-ystävällinen kaupunki ja sisältää hyvät reitit kätevästi ympäriinsä pyörällä kulkeville. On erittäin suosittua esimerkiksi vuokrata pyörä ja huristella Turian puistoa pitkin aina keskustasta rannalla asti. Hyviä firmoja ovat esimerkiksi DoYouBike -vuokrausfirmat.


4. El Carmen
c) oma kuva

Ah tämä ihana historiallinen vanhakaupunki! En voi tarpeeksi suositella kulkemaan ja tutkimaan näitä ihania katuja ja kujia, jotka sisältävät toinen toistaan kiinnostavampia yksityiskohtia katutaiteesta herkullisiin tapasravintoloihin ja idyllisiin rakennuksiin. 


5. Horchata
Kuvahaun tulos haulle horchata santa catalina
c) pixabay

Alunperin Afrikasta Espanjaan levinnyt tiikeripavuista valmistettu kasvimaitojuoma, joka on nykypäivään päivitetty Valencialainen perinneherkku yhtälailla, mutta nykyversiona valmistuksessa käytetty myös riisiä ja kanelia, sekä jossain paikoissa myös ripaus vaniljaa. Erittäin suosittu juoma niin paikallisten kuin matkailijoiden keskuudessa ja yksi parhaista paikoista tämän maistamiseen on Santa Catalina, joka löytyy Plaza de la Reinan kupeesta.


6. Las Fallas
c) pixabay


Ei voi tehdä to do -listaa tätä mainitsematta ja sama pätee myös seuraavaan kohdan 7. tapahtumaan. Tämä tapahtuma osuu aina maaliskuun puoleen väliin ja on iso kadut täyttävä karnevaali. Isoja taidepatsaita pääsee ihastelemaan pitkin katuja, ja juhlan viimeisenä yönä ne poltetaan. Karnevaalit sisältävät monenlaista tapahtumaa eri päiville, joten nähtävää riittää.


7. La Tomatina
Aiheeseen liittyvä kuva
c) la tomatina


Toinen perinteinen festivaali, jossa kirjaimellisesti on kyse tomaattisodasta. El Bunonin pikkukaupunki täyttyy tomaattisoseesta, kun ihmiset kokoontuvat viettämään riehakasta ja railakasta tomaatinheittofestivaalia yhdessä. Festivaalista voi päästä nauttimaan monin eri tavoin joko omatoimisesti tai useamman erilaisen matkantarjoajan toimesta. Valencia on myös opiskelijakaupunki, joten useat opiskelijajärjestöt järjestävät kohtuuhintaan näitä festariretkiä, sekä myös vaikkapa eri hostellit. La Tomatina sijoittuu elokuulle.


8. El Cabanyal/Mallvarrosa uimaranta
c) oma kuva

Aina silloin tällöin korvaani särähtää, kun kuulen jonkun mainitsevan alueen tuntuvan pelottavalta. Itse alueella viisi kuukautta asuneena ja tätä aiemmin alueella matkalaisena majoittuneena voin sanoa, että alue on mielenkiintoinen ja perinteinen, mutta kertaakaan en ole pelkoa täällä kokenut. Olen aiemminkin tästä ranta-alueesta blogissani puhunut ja ihan kokonaisen postauksen muodossakin, ja edelleen seison sanojeni takana ja suosittelen vierailemaan. Upeita kalastataloja vieri vieressä ja tunnelma aivan kuin pienessä mini-Havannassa. Iso upea Malvarrosan uimaranta aivan vieressä ja runsaasti paikallisia ympärillä. Fakta on, että alue sisältää runsaasti myös köyhyyttä ja kuuluu Valencian köyhimpiin asuinalueisiin, mutta varovaisuutta voin suositella vain ja yhtä lailla siinä määrin kuin ydinkeskustassakin. En enempää enkä vähempää. Alueen historia on mielenkiintoinen, josta kannattaa myös ottaa selvää, sillä se värittää matkakokemusta.


9. Puistopiknik
c) oma kuva

Edullinen ja ihana kesäinen vaihtoehto ravintoloille. Kasaa omat evääsi kauppahallista edullisin hinnoin laadusta tinkimättä paikallisten tavoin ja nauti auringosta vaikkapa upeassa Turian puistossa, joka kiertää koko keskustan ympäri aina satamaan asti.


10. Vierailut lähikyliin, linnoihin, luonnonpuistoihin
Guadalest Valley, c) oma kuva

Valencian maakunta sisältää upeita pieniä kyliä ja kaupunkeja, joihin on helpot kulkuyhteydet julkisilla sekä omalla autolla. Kylien lisäksi myös upeita luontokohteita löytyy runsain määrin. Valencia on myös keskeisen sijaintinsa vuoksi helppo välietappi ja tukikohta eteläisen Espanjan, pääkaupunkiseudun, Baleaarien saarien sekä pohjoisen Espanjan välissä. Joka paikkaan helppo matka! 

Muista tutustua myös aiempiin postauksiin Valenciasta ja nähtävyyksistä, jotta saat koottua mahdollisimman mielekkään ja kattavan matkakokemuksen juuri sinulle sopivaksi! Tässä pari hyvää vinkkiä:

Valencian nähtävyydet

Päiväretkikohteita:

Hyvää viikonloppua! 
<3: Tiina JohannaEi kommentteja: