maanantai 18. kesäkuuta 2018

VANHAN KALASTAJAKYLÄN TAIKAA

*sisältää mainoslinkin ja alennuskoodin sivustolle AirBnB


Valitsimme Valenciaan muuttaessamme hyvin tietoisesti nykyisen asuinalueemme, El Cabanyal-Canyamelar - vanhan kalastajakylän alueen. Alue löytyy aivan Valencian suurimman uimarannan, La Malvarrosan tuntumasta, läheltä satamaa.

Cabanyal-Canyamelar on täynnä toinen toistaan värikkäämpiä pieniä rakennuksia persoonallisine ratkaisuineen ja täynnä eläväistä asukaskuntaa. Aluetta verrataankin usein Valencian omaksi Pikku Havannaksi. El Cabanyal kuuluu Unescon maailmanperintökohdelistalle.

Täällä asukkaat pitävät seutua ja kotejaan suuressa arvossa, sillä niiden säilymisen eteen on jouduttu aikoinaan myös taistelemaan. Vuoden 1997 aikaan Valencian sen aikainen pormestari alkoi ajaa asiaa rynnäköllä eteenpäin, että Cabanyalin alueen rakennuksia tuhottaisiin ja tilalle saataisiin jatkumoa isolle Blasco Ibanezille ja nelikaistatielle keskustasta, johtaen suoraan rannalle. Hallitus osti useita tontteja tarkoituksena tuhota ne, ja asukkaita on ostettu ulos kodeistaan ryöväyshintaan. 



Alueen asukkaat kuitenkin pyrkivät itse pitämään kotiensa puolia, ja vuonna 2015 valittu Valencian kaupungin uusi pormestari otti asiakseen alkaa elvyttää tätä upeaa historiallista asuinaluetta. Varoja on lisätty ja rakennuksia on alettu restauroida. Korjaustöitä sekä remontteja pääsee jatkuvasti seuraamaan ympäri katuja ja jokainen rakennus, koti ja yritys ovat ihan oma maailmansa. Värikkäitä ikkunanpokia, seinämaalauksia ja koristeita ovenpielissä. 


Cabanyal on toiminut kalastajien ja heidän perheidensä koteina, Canyamelar on ollut aikanaan vauraampien perheiden asutusta ja seudulla ovat viihtyneet myös mustalaiset. Alkuperäistyylisiä matalia parakinomaisia rakennuksia voi edelleen bongata pitkin tätä ihanaa kalastakyläaluetta, yhdellä näistä kaduista löytyy myös meidän oma ihana vuokrakotimme (ei kuvissa).

Cabanyalin alue on selvinnyt puskutraktoreista (toistaiseksi), tuhoisista 1700-1800 -lukujen tulipaloista ja koleraepidemiasta, Espanjan sisällissodasta ja 1900-luvun suurista tulvista. Toivottavasti asiat tulevat myös etenemään parempaan suuntaan ja kaupunginosa saisi jatkaa väriloistoaan. Alue kerää jatkuvasti myös enemmän ja enemmän turistien suosiota, ja toivonkin, että tällä olisi mieluummin positiivisia vaikutuksia kuin negatiivisia ja alue saisi silti säilyttää aitoutensa ja tunnelmansa paikallisten tärkeänä kotiseutuna.


El Cabanyal-Canyamelar on täynnä vilinää ja vilskettä, aitoa espanjalaistunnelmaa. 

Miehet polttavat tupakkia kadulla, isöäidit istuvat tuolissa kotiovensa ulkopuolella katselemassa kadulla juoksentelevia lapsia, äidit ripustavat pyykkejä ikkunasta ja ravintoloista kuuluu kovaa puheensorinaa. Silloin tällöin kadut täyttyvät suurista katujuhlista, joissa porisevat isot paellapannut ja musiikki raikaa aamun pikkutunneille saakka. Torstaisin kadut täyttyvät torimyyjistä, kun koittaa suositun Cabanyalin toripäivä. 


<3: Tiina Johanna

Alueelta löytyy useita toinen toistaan kiinnostavampia AirBnb-koteja matkailijoille. Mikäli haluat päästä kokemaan palan tätä persoonallista vanhaa kalastajakylää olemalla osa sitä, hyödynnä tämä huikea alennuslinkki ja varaa oma lomakotisi 30€ alennuksen kera!


Lähteet: Omat kokemukset ja tuntemus, historiafaktat: Wikipedia. Kuvat: Minä itse.



Ei kommentteja: