tiistai 9. helmikuuta 2016

Pulleat Laskiaispullat (Gluteeniton, maidoton)

No niin! Nyt on tämä "tuplapullaviikko" suoritettu kunnialla läpi. Aloittelevana kotileipurina olen erittäin ylpeä itsestäni, sillä sekä Runebergin tortut että nämä tämän postauksen tähdet, laskiaispullat, onnistuivat oikein kiitettävästi. ;) 

Hieman oli reseptin kanssa hiomista aluksi. Suhteet oli ihan hitusen päin seiniä, mutta tekemisen ohella sitten nekin tuli saatua suht kohdilleen. Gluteeniton taikina käyttäytyy aina hieman eri tavalla kuin tavallinen, joten ei kannata säikähtää jos kaikki ei mene heti samalla tavalla kuin "silloin kun äitin kanssa korvapuusteja vääntäessä pienenä". :)

Tähän laitan nyt hiotun version näiden herkullisten laskiaispullien ohjeesta. Ulkonäkö ja maku toimi tosi kivasti (ekalla yrittämällä!) joten rohkeasti vääntämään sitten vaan! ;)



PULLEAT LASKIAISPULLAT
(gluteeniton, maidoton)
n. 1 pellillinen

6dl gluteenittomia jauhoja
2tl psylliumjauhetta
2-3tl leivinjauhetta
2tl suolaa
1-2rkl kardemummaa
n. 1,5dl kookossokeria
loraus hunajaa
0,75dl kookosöljyä
1 kananmuna
3-4dl soijamaitoa ja/tai vettä (käy myös kaura/manteli/yms. maidot)

Sekoita kuivat aineet ja mausteet kulhossa. Lisää kädenlämpöinen neste ja muna kulhoon samalla vatkaten sähkövatkaimella, kunnes taikina paksuuntuu. Lisää sekaan myös sula kookosöljy. Taikina on hyvää, kun se irtoaa kulhon reunoilta hyvin, joten jauhoja kannattaa lisätä tarvittaessa huoletta vaivatessa.

Vaivaa taikina pötköksi ja paloittele sopiviksi paloiksi ja muotoile sitten pulliksi. Asettele pullat valmiiksi uunipellin leivinpaperin päälle ja anna kohota n. 20-30min liinan alla.
Voitele pullat munalla ja koristele päällinen esimerkiksi manteli- tai kookoslastuilla. Itse käytin mantelilastuja. Paista uunin keskitasolla n. 15-20min 200 asteessa. 

Valmiiden pullien jäähdyttyä tarpeeksi halkaise ne niin, että yläpuoli on ns. hattu ja alapuoli jää paksummaksi. Sitten vain täyttämään mieleisellään täytteellä ja syömään! Itse käytin täytteenä soijakermavaahtoa ja itsetehtyä sokeritonta chia-vadelmasosetta, joita käytin myös Runebergin tortuissani

SOIJAKERMAVAAHTO:
Vaahdota kunnolla vatkaimella soijakerma, lisää joukkoon makua antamaan hieman hunajaa ja vaniljaa. Tuloksena muhkeaa soijakermavaahtoa vaniljaisen makuisena, nam!

VADELMASOSE:
Laita pari lusikallista chian siemeniä turpoamaan hetkeksi veteen, jotta ne ns. hyytelöityy. Soseuta vadelmat kunnolla ja makeuta hunajalla hieman. Sekoita turvonneet chian siemenet lopuksi soseeseen, lopputulos toimiva vadelmasose erittäin hyvän makuisena.




Herkullista laskiaistiistain iltaa :)
<3: Tiina




Ei kommentteja: