tiistai 29. marraskuuta 2016

SOME PARTY TREATS

Pitkästä aikaa vähän ruokapostausta! Olen taas innostunut pienen tauon jälkeen hieman leipomaan ja kokeilemaan mihin nämä surkean kotikokin taitoni jälleen riittäisikään. 

Ei, en ole mikään hyvä kokki enkä leipuri. Tämähän tuli myös Mikalle ilmi kohtuullisen ajoissa suhteemme alkuvaiheilla, kun päätin kokata hänelle lihapullia ja perunamuusia. Pullien kaikki maku koostui lähinnä chilin yliannostuksesta ja suolaa ei ollut lähes ollenkaan. Se oli kuulemma "mielenkiintoinen" makukokemus. :D No, nykyään olen oppinut kokkaamaan edes vähän paremmin. Omissa tekeleissäni, varsinkin leipomuksissa pyrin käyttämään mahdollisimman kevyitä raaka-aineita ja välttämään esimerkiksi turhaa sokerin ja rasvan kanssa lotraamista. Mielestäni esimerkiksi hedelmien ja marjojen omat luonnolliset maut ovat vaan paljon parempia sellaisenaan kuin lisätyn sokerin kanssa. :) 

Nyt viikonloppuna tuli hyvä tilaisuus kokeilla jälleen leipurintaitoja, kun juhlistimme Mikan synttäreitä pienellä sukulaisporukalla. Tein suolaisia gluteenittomia kinkkumuffinsseja ja makeannälkään toimi hyvin pähkinäinen suklaabrowniekakku (gluteeniton sekin), jossa päällä itsetehtyä chia-vadelmahilloa. Herkut upposivat vieraille hyvin, vaikkei kyseessä ollutkaan sokerinen täytekakku extrakermavaahdolla tai voihin upotettu piirakka extrasuolalla ;)




KINKKUMUFFINSSIT 

(Gluteeniton, maidoton)
15-16kpl


6dl gluteenittomia jauhoja
ripaus pellavansiemenrouhetta
3tl leivinjauhetta
mausteita ja suolaa oman maun mukaan
4dl manteli/kasvimaitoa
1 kananmuna
1-1,5 dl kasviöljyä
paprikakuutioita
sipulikuutioita
kinkkusuikaleita

Sekoita kuivat aineet keskenään ja "kosteat" aineet keskenään. Lisää kosteat aineet kuivien joukkoon ja sekoita taikinaksi. Lisää taikinan joukkoon kinkkusuikaleet, paprika- ja sipulikuutiot ja/tai muut haluamasi täytteet. 

Suosittelen hieman voitelemaan muffinssivuokia öljyllä reunoilta etukäteen, gluteenittomana versiona nämä tuppaavat vähän jäämään kiinni paperiin. Tämän jälkeen lusikoi taikina vuokiin ja heitä uuniin n. 225 asteeseen suunnilleen 30-35min ajaksi keskitasolle. 

Anna jäähtyä reippaasti ennen kuorrutusta. Muffinssit irtoavat kupeista parhaiten kunnolla viilentyneenä (ei haittaa makua). 

PÄÄLLE: kuorrutuksena käytetty hummuksen ja kaurapohjaisen (eli EI maitopohjainen) creme fraichen sekoitusta. Sekoitetaan keskenään purkillinen hummusta (maku oman mielen mukaan) ja puoli purkkia kaura-creme fraichea sekä mieleisiä mausteita joukkoon. Laitetaan seos pussiin/tursottimeen ja kuorrutus voi alkaa. :) Tyyli on vapaa. Päälle laitoin vielä puolikkaat kirsikkatomaatit ja hieman persiljaa koristeeksi.




PÄHKINÄINEN SUKLAABROWNIEKAKKU

(Gluteeniton, maidoton)


1 banaani
2dl raakakaakaojauhetta
n. 3dl mantelimaitoa
1 kananmuna
1/2dl kasviöljyä
ripaus vaniljajauhetta
n. 2dl gluteenittomia jauhoja
ripaus pellavansiemenrouhetta
2tl leivinjauhetta
1dl mustikoita
1/2-1dl pähkinärouhetta
hunajaa

Soseuta blenderissä kaikki kosteat aineet ja kaakaojauhe keskenään. Sekoita kuivat ainekset sekä pähkinärouhe kulhossa erikseen. Lisää kosteat ainekset kuivien joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää joukkoon vielä mustikat ja makeuta hunajalla ja halutessasi stevialla yms.

Kaada taikina uunivuokaan, joka on leivinpaperilla vuorattu. Itse käytin pyöreää irtopohjavuokaa. Laita brownie uuniin keskitasolle n. 25-30min ajaksi 175 asteeseen. Taikina saa jäädä hieman kosteaksi, päätä itse kuinka kypsäksi ja kuivaksi lopputuloksen haluat (hyvältä maistuu joka tapauksessa). 

Lopuksi tursottimella koristelin kakun itsetehdyllä chia-vadelmahillolla, johon löytyy helppo ohje vaikkapa -täältä-.

EI MUUTA KUIN HERKUTTELEMAAN! ;) 
<3: Tiina

Ei kommentteja: